אחרי פסח שמח! לאחר שבוע וקצת של מחסור בצריכת חמץ וגעגועים עזים ללחם, אין ספק שהדרך המושלמת לחגוג את סיום החג, היא באפייה של לחם טרי. ואם אפשר, שיהיה לחם שאור אמיתי, מלא וריחני. הפוסט הנוכחי נכתב ממש מזמן, ונדחק הצידה בשל גזענות בוטה מצידי לפרסום דברי מאפה שאינם מתוקים בבלוג. אף על פי כן, החלטתי שהוא מספיק מגניב ואפילו מאוד יעיל ושימושי כדי לפרסם אותו, בכל זאת, אחרי הפסח הוא זמן מעולההה להתחיל לגדל את השאור הראשון שלכם!
תמיד פינטזתי לגדל גור שאור משלי בבית, ולהכין לחמי מחמצת שוויםםםם במו במאפיות הטובות. אבל איכשהו זה אף פעם לא קרה. תמיד זה נשמע לי מסובך בטירוף, וכולל הרבה התעסקות ובלאגן… עד שיום אחד, כשנמרחתי על הספה בסלון בשעת לילה מאוחרת, עשה לי עיניים מהמדף שבכוננית הספרים, ספר שלא עלעלתי בו מזמן- ספר מפתה על אפיית לחמים, שנקרא "על הלחם לבדו", מבית היוצר של סמדר זורע-ברמק הנהדרת. בתום שיטוט לילי ומהנה בין הדפים, הגעתי לחלק בספר שלא זכרתי את קיומו- הכנת שאור. רפרוף בתהליך ההכנה, גילה שאתגר הכנת השאור לא באמת קשה במיוחד, והחלטתי לעשות מעשה ולהרים את הכפפה.
את תהליך הגידול של השאור הטרי, שהיה ממשששש מגניב וחוויתי, החלטתי להנציח בתיעוד יומי של הרך הנולד, ואני מביאה אותו כאן להנאתכם. אז אם גם אתם מתים על לחמים טובים, ותמיד התחשק לכם לאפות לחם שאור לגמרי בעצמכם, אתם מוזמנים להצטרף לאתגר! שנתחיל?
כמה דברים לפני שמתחילים:
- הכנת גור השאור בבית תארך חמישה ימים, ותדרוש טיפול סופר-קצר בתערובת פעם ביום, אז דאגו לפנות לעצמכם חלון קטן בלו"ז בשעה פחות-או-יותר קבועה במשך שבוע הגידול.
- במהלך ההכנה חשוב לשמור על סביבת עבודה נקייה, כדי לצמצם חיסול ממוקד של גור השאור על ידי חיידקים מרשעים. זה אומר ידיים נקיות, וכלי עבודה נקיים שכדאי לשטוף מראש במים חמים.
- הנחיות משך הגידול בפוסט זה, מותאמות לתהליך גידול שאור בעונות מעבר, בהן הטמפרטורה נעימה. טמפרטורה נמוכה מאוד תעכב את התפתחות השמרים, וטמפרטורה גבוהה מאוד תאיץ את ההתפתחות בטירוף, לכן אם אתם בוחרים לגדל את השאור בחורף או בקיץ, קחו בחשבון שזמני ההמתנה בין השלבים השונים עלולים להתארך או להתקצר בהתאם.
- לכל מי שרוצה להצטרף לאתגר יש להכין: 100 גרם צימוקים, קמח מלא, קמח לבן, מעט דבש ובד חיתול נקי או מטלית בד. נוח מאוד גם להיעזר בסט כוסות מדידה. כמו כן כדאי להצטייד במעט סקרנות ובמנה יפה של סבלנות, להן תזדקקו לאורך השבוע כדי לעקוב לאט לאט אחר התפתחות המחמצת. אז… מתחילים?
יומן שאור
יום 1
בדרך כלל יום ראשון נוטה להיות היום המבאס בשבוע, אבל הפעם אני מלאה בהתרגשות!
הגיע היום הראשון בפרויקט השאור, השבוע אגדל אצלי בבית גור של מחמצת, ואני כבר מפנטזת על לחם השאור הריחני עם הקראסט המתפצפץ שאזלול להנאתי ממש בקרוב… תהליך גידול השאור שלנו יתחיל במיצוי של שמרי בר מקליפות צימוקים, שיעזרו לנו לתת בוסט להתססת המחמצת.
לשם כך נשרה 100 גר' של צימוקים בכוס של מים חמימים למשך חצי שעה, אני השתמשתי בצימוקים כהים. בתום חצי שעה של השרייה נסנן את הנוזלים, ונעביר לקערה בינונית או לקופסת פלסטיק חצי כוס של מי צימוקים. נערבב לתוך מי הצימוקים גם 1/2 כפית דבש כדי שיהיה לשמרים אנרגיה, 1/2 כוס של קמח מלא, וזה הכל! כעת יש לכסות את הקערה בבד חיתול נקי ולח או במטלית לחה, כך נקבל אקלים חמים ולח בדיוק כמו שהשמרים אוהבים, ונניח לתערובת לנמנם ל-24 שעות בטמפרטורת החדר.במהלך היממה חשוב לדאוג שהמטלית תישאר כל הזמן לחה- יובש רב מדי יכול לעכב לנו את התפתחות השמרים, ולגרום לקרום יבש להתפתח על פני הבצק. תהליך התסיסה של המחמצת החל…
יום 2
יממה שלמה עברה, וניגשתי בהתרגשות לראות מה שלומו של גור השאור שלי. לא טיפחתי ציפיות מרובות מאחר והבנתי מראש שבשלב זה לא אמור לחול שינוי משמעותי במראה התערובת. אכן לא חל שינוי היסטרי, פרט לכך שהתערובת הפכה מעט כהה יותר למראה, ובעיקר הצטברו מעט נוזלים על פני העיסה, במיוחד בצידי הקערה.
אם גם אצלכם מצטברים נוזלים בכל אחד משלבי התהליך, דאגו לשפוך אותם בעדינות החוצה- מדובר בנוזלים או אלכוהול שמפרישים השמרים, וחשוב להיפטר מהם בשלב זה כדי שלא יפריעו לתהליך התסיסה.כעת הגיע זמן ההאכלה של העולל- נוסיף לו שליש כוס מים פושרים (לא רותחים חלילה, כדי שהשמרים לא ימותו), חצי כפית של דבש לפינוק, וחצי כוס של קמח לבן. נערבב היטב ונשכיב את הגור שלנו לישון, כשהוא מכוסה בבד לח, וניתן לו לנמנם ליממה נוספת רצוי בטמפרטורת החדר, בציפייה למחר.כמו אתמול, במהלך היממה יש לדאוג שהמטלית תישאר לחה. מחר אמור להתחיל להופיע שינוי מורגש יותר במחמצת, אני מחכה בציפייה…
יום 3
מאוד חיכיתי שיגיע היום השלישי בתהליך. כל כך חיכיתי שכבר אתמול בערב לא התאפקתי והצצתי בקערה כדי לראות מה שלום הגור…
זמן קצר לאחר ההאכלה שמחתי לגלות בתערובת בועות שהולכות ומתרבות עם הזמן, הוכחה לכך ששמרי בר נקלטו בבצק והם מתפתחים בו באופן טבעי, מגניבבב לגמרי!אם אתם מגדלים את השאור בתקופה קרה יותר בשנה, קחו בחשבון שייקח לשמרים זמן ארוך יותר להתפתח, ולכן תצטרכו להשקיע בעוד יום של האכלה לפני שתוכלו לקבל בעבוע ממשי.
אז לפי "טבלת ההתפתחות לילד", ביום השלישי על פני השטח של המחמצת אמורות להופיע בועות קטנות. כנראה שהמחמצת שלי נדבקה בהתלהבות הכללית שזולגת ממני בכמויות, מאחר ויש בה הרבה
מאוד בועות, שזה מעולה. בנוסף ריחה של המחמצת ביום השלישי אמור להיעשות חמצמץ מעט- אכן למחמצת שלי יש ריח קצת חמוץ, נסו לעשות את הבדיקה גם אצלכם. גם הפעם אם הצטברו מעט נוזלים על פני העיסה שופכים אותם בעדינות, אצלי הפעם זה לא קרה.
ומאחר והגור הקטן תמיד רעב, הגיע זמן ההאכלה- הפעם מוסיפים פנימה 3/4 כוס מים פושרים, ו-1 כוס של קמח לבן, ומערבבים היטב לתערובת אחידה. אם אתם מרגישים שהשמרים צריכים עוד קצת "בוסט", אני ממליצה להמיר חלק מהקמח הלבן בקמח מלא, שיעניק עוד קצת אנרגיה ויעזור לשאור להתפתח ולהתחזק.הפעם כבר בתום ההאכלה הנוכחית התחילו להופיע שוב בועות על פני התערובת, זה אומר שהשמרים נקלטו היטב. נכסה הפעם את הקערה בניילון נצמד, או במכסה, ונשלח את העולל לנוח בטמפרטורת החדר לעוד יממה. להתראות מחר…
יום 4
מזל טוב! היום גדליה בן 4 ימים. כן, גדליה הוא השם החדש שבחרתי לגור, ולדעתי זה לא שם רע לשאור- היחסים בינינו כל כך התפתחו, שנראה לי קצת לא לעניין להמשיך לקרוא לו בגוף שלישי.
אז ביום הרביעי לגידולו של השאור, העיסה כבר אמורה לתסוס ולהתמלא בבועות רבות, וריחה אמור להיות חמצמץ עדין. בהתאם לתיאור הזה, גדליה נאמן לעקומת הגדילה ומתפתח בצורה תקינה. הפעם נתקלתי שוב
בשכבה דקה של נוזל שהצטברה על פני השטח של השאור, והוצאתי אותה בעדינות בעזרת כף.
לאחר שבדקתי את שלומו של העולל, הגיע שלב הטיפול היומי, ועוד לפני שהתחלתי בתהליך, הספיקה לי קריאת ההנחיות כדי לזוז בכיסאי בחוסר נוחות משווע, כי היום כחלק מתהליך הגידול, צריך לזרוק לפח חצי מכמות השאור… כלומר- יש לערבב את העיסה, לחלק אותה לשניים ולזרוק חצי מהכמות. קח את בנך בכורך אשר גידלת על השיש במטבח ארבעה ימים, ושפוך מחצית ממנו לכיור…
התהליך הזה עומד לחזור רבות בתהליך הגידול של השאור וכדאי שתתרגלו אליו. הספר של סמדר הגדיל לעשות ותמך בי נפשית כשטען שלא כדאי להגזים בהאנשת החומר, וצריך לזכור ששאור הוא בסך הכל בצק. סורי גדליה…
אז בהתאם להנחיות, מחצית מתערובת השאור הושלכה בצער רב, וכדי לשפר את מצב רוחו של גדליה, מיד ניגשתי לשלב ההאכלה- הפעם נוסיף לתערובת 3/4 כוס של מים פושרים, וכוס של קמח לבן. באותה רוטינה- מערבבים, מכסים בניילון נצמד או במכסה, ונותנים לנוח ליממה.במידה והתערובת שלכם עדיין לא תוססת מספיק בשלב זה, חזרו על הפעולה של היום הנוכחי גם למחרת, ותחזיקו אצבעות. כמו כן תוכלו להמיר חצי מכמות הקמח בקמח מלא, כדי לספק אנרגיה נוספת לשמרים. See you tomorrow…
יום 5
היום האחרון לגידול הראשוני של השאור הגיע, וגדליה מבסוט כולו מרוב אושר.
ביום זה עיסת השאור צריכה לתסוס מאוד, וזה אכן ניכר בשכבה גדולה של בועות על פני השטח של השאור. גם בעת עירבוב התערובת הבחנתי שכולה מלאה בבועות, שמראות שתהליך התסיסה עבר בהצלחה. כשהרחתי את התערובת היה לה ריח ממש כמו של בירה לבנה, מלאה בשמרים וחמצמצה. במידה ואצלכם בשלב זה אין הרבה קצף והתערובת לא מאוד תוססת, זה לא סוף העולם- חזרו שוב על הפעולות של היום הקודם והתינו יום נוסף- עירבוב, חלוקה לשניים והאכלה כדי לחזק את השאור.
אז אחרי שבדקנו שהשאור שלנו התפתח כמו שצריך, והיינו מבסוטים על עצמנו שחבל על הזמן, הגיע כרגיל זמן ההאכלה. הפעם נאכיל את השאור בכמות גדולה יותר כדי שתיווצר תערובת שתספיק לנו להכנת לחם די בקרוב. מוסיפים לשאור 1/2 1 כוסות מים, ו-2 כוסות קמח לחם ומערבבים. מכסים בניילון נצמד ונותנים לשהות במשך 12-24 שעות. כשהתערובת שוב תוססת מאוד למראה, סוגרים היטב את מכסה הקערה או מעבירים לקופסה סגורה או צנצנת אטומה היטב, ומכניסים למקרר.מעתה יש לשמור את השאור הטרי במקרר בקופסא האטומה, שם הוא ינמנם בנחת עד לשעת האפייה.
בשעה טובה ומוצלחת, שלב הגידול הראשוני של השאור- הסתיים!
יום 6 – שימור השאור
אחרי שבוע שלם של תקוות וציפיה זה הגיע… היום השישי בשבוע! וסוף סוף אני יכולה לומר שאני אמא גאה לשאור צעיר ושמנמן.
לרגל יום הולדתו של העולל, ועל מנת שיתרגל בקלות יתרה יותר לסביבתו החדשה, (בכל זאת, קצת לא נעים לאשפז לנצח מישהו שיקר לך לנצח במקרר…) החלטתי לשדרג את מגורי הקבע שלו במקרר,
וסידרתי לו שהות מפנקת, נוחה ונעימה בתוך צנצנת חדשה ומרווחת. (רטרואקטיבית- הרבה יותר נוח לשמור אותו פשוט בקופסת פלסטיק, אבל לפחות הפעם זה הצטלם יפה (:בשלב זה עקרונית ניתן להכין לחם ראשוני מהעיסה שנשמרה במקרר, אך אם יש לכם סבלנות בשפע ודבקות במטרה, רצוי לחכות חודש-חודשיים על מנת שהשאור קצת יגדל ויתבגר.במידה ואתם רוצים להשתמש ברך הנולד כבר עכשיו, קחו בחשבון שלשאור צעיר יש עדיין טעם עדין יחסית ויכולת התפיחה שלו קטנה מאוד. ככל שהשאור יתבגר, הוא יגדל ויתחזק, ואיתו יתחזק גם הטעם שיעניק למאפים ויהיה עמוק וחמצמץ יותר, וגם יכולת התפיחה שלו תגדל משמעותית. מסיבה זו בחודש-חודשיים הראשונים לאפייה, כדאי לתגבר את המאפים שלכם בתוספת של מעט שמרים. בכל מקרה בבואכם להשתמש בשאור, מומלץ להוציא את כמות השאור הדרושה מהמקרר כשעתיים לפני תחילת העבודה, כדי שהשמרים יתעוררו משנת החורף שלהם.
תהליך הגידול על קצה המזלג
יום 1 – משרים 100 גר' צימוקים בכוס מים חמימים לחצי שעה. מסננים החוצה את הצימוקים, ומעבירים לקערה חצי כוס מכמות הנוזלים. מערבבים עם ½ כפית דבש ו-½ כוס קמח מלא. מכסים בבד חיתוך נקי ולח וממתינים 24 שעות. דואגים שהמטלית תישאר לחה כל הזמן.
יום 2 – במידה והצטברו נוזלים על פני התערובת, שופכים אותם בעדינות החוצה בעזרת כף. מערבבים לתוך התערובת 1/3 כוס מים פושרים, ½ כפית דבש ו-½ כוס קמח לבן. מכסים בבד חיתוך נקי ולח וממתינים 24 שעות. דואגים שהמטלית תישאר לחה כל הזמן.
יום 3 – על פני התערובת יופיעו בועות קטנות וריחה יהיה חמצמץ מעט. מערבבים לתוך התערובת 3/4 כוס מים פושרים ו-1 כוס קמח לבן. מכסים בניילון נצמד או במכסה, וממתינים 24 שעות.
יום 4 – העיסה תוססת ומתמלאה בבועות, וריחה חמצמץ עדין. מערבבים את העיסה, מחלקים לשני חלקים, וזורקים חצי מהכמות. מערבבים לתוך התערובת 3/4 כוס מים פושרים ו-1 כוס קמח לבן. מכסים בניילון נצמד
או במכסה, וממתינים 24 שעות.
יום 5 – העיסה תוססת מאוד ובעלת ריח אלכוהולי. מערבבים לתוך התערובת ½1 כוסות מים פושרים ו-2 כוסות קמח לבן. מכסים בניילון נצמד או במכסה, וממתינים 12-24 שעות. כשהתערובת כבר תוססת מאוד, מעבירים את השאור לאיפסון קבע במקרר.
אז מה עוד חשוב לדעת?
- משלב זה ואילך, מחמצת השאור יכולה לחיות בהנאה במקרר למשך שנים, כל עוד מטפלים בה בחום ובאהבה, ודואגים לחלק את התערובת ולהאכיל אותה פעם בשבוע, בין אם אתם משתמשים בשאור ובין אם לא, כדי שלא יחמיץ לו ויתאבד לו מרוב צער במקרר.
- במסגרת הטיפול השבועי, יש להוציא מהשאור כמות של כוס אחת, או עד חצי מכמות השאור, ולהאכיל את השארית בתמורה בקמח ומים ביחס של 4 ל-3. (כלומר- הוצאתם כוס שאור אחת, האכילו את השאורב-3/4 כוס מים על כוס קמח). ההאכלה תעזור לנו להגדיל את כמות השאור בחזרה, ותרענן את התערובת.
- לאחר האכלת השאור בשלבי הגידול הראשונים, יש להניח לו לשבת בטמפרטורת החדר עד שרואים שמעלה בועות והתסיסה מתחדשת, אז ניתן להשיב אותו בבטחה לנמנום הקבוע שלו במקרר.את כמות השאור שהפרשנו מהתערובת ניתן לנצל כמובן לאפייה השבועית, לתת במתנה לחברים כדי שימשיכו לגדל גור שאור משלהם, או בצער רב פשוט לזרוק אותה, כמובן מבלי שאבא שאור מסתכל…
- במידה ואתם אופים יותר מפעם בשבוע, דאגו להאכיל את השאור בחזרה לאחר כל שימוש בתערובת, כדי להגדיל מחדש את כמות השאור. כדי למנוע מחיידקים להיכנס לשאור, רצוי שלא להשקות אותו במי ברז, אלא במים רתוחים שהצטננו או במים מינרליים.
- עקרונית ניתן להאכיל את השאור באיזה קמח שרוצים, או בתערובת של קמחים- הוא ממש לא בררן, רק חשוב לקחת בחשבון שהקמח בו תשתמשו להאכלה, ישפיע גם על הלחם שיווצר ממנו- האכלה בקמח מלא או בקמח שיפון, יצרו שאור שחום וחמוץ יותר, והאכלה בקמח לבן בלבד תיצור שאור לבן בעל טעם מתון יותר.במידה ואתם מתכננים לאפות בהמשך לחם שאור לבן, תמיד תוכלו לדאוג להאכיל את השאור שלכם בקמח לבן כמה שבועות לפני ההכנה.
- ובכל זאת חשוב לדעת שהקמחים שהשאור הכי אוהב לאכול הם קמחים מלאים- קמח חיטה מלא, או קמח שיפון, יהיו כמו תרד לפופאי עבור המחמצת שלנו. בכל שלב בתהליך הגידול בו אתם מרגישים שהשאור שלכם זקוק לזריקת אנרגיה, ממליצה לכם לשלב את הקמחים הללו בתפריט הדיאטה של השאור, כדי לגדל שאור גדול וחזק. בתהליך הגידול השוטף השאור נוטה להפריש נוזלים בעת שהותו במקרר, ולעיתים מצטברת שכבה אלכוהולית על פני התערובת. בניגוד לתהליך הגידול הראשוני של השאור, הנוזלים הללו כעת אינם מזיקים- ניתן לשפוך אותם החוצה אם רוצים, אני מעדיפה לערבב אותם לתוך התערובת כדי לשמור על יחס נוזלים תקין.
- כדי שלא לשכוח להאכיל את השאור, כדאי לקבוע מראש יום קבוע בשבוע עבור ביצוע הריענון, כדי שלא נרעיב את הילד. אני החלטתי להאכיל את השאור תמיד בסופי שבוע, כך שניתן להכין מהתערובת המופרשת לחם לשבת ואפילו שמתי תזכורת קבועה ביומן כדי שלא אשכח…
- למרות ניסיון האיחסון הראשוני שלי בצנצנת מפונפנת, ת'כלס הכי פשוט והכי נוח לאפסן את השאור בתוך קופסת פלסטיק סגורה עם מכסה- כך הכי נוח להאכיל אותו בקלות, לערבב בקלות, ומפעם לפעם לרענן אותו בכלי חדש ונקי. כמו כן מומלץ להצטייד בסט של כוסות מדידה, שמקלים מאוד על תהליך ההאכלה.
עד כאן טיפים ורשמים מהתהליך האישי שעברתי עם השאור שלי במטבח! חשוב להבהיר כי אינני מומחית ללחמים או לשאור בשום צורה, ולא מתיימרת להיות כזו, הפוסט הוא שיתוף של צעדיי הראשונים בנושא.
הרבה מתכונים שווים ומומלצים ללחמי שאור ולחמים בכלל, ממליצה לחפש באתר "הנחתום", שם גם תוכלו למצוא הרבה תשובות לשאלות חשובות על גידול שאור, ואפילו פורום מומחים שיעזרו לכם בפיתרון התחבטויות גידול שאור הרות גורל שלי ודאי אין שמץ של מושג בהם. לי בכל אופן הם עזרו רבות. תודה ענקית גם לסמדר זורע-ברמק שעזרה לי בתהליך הלימוד הראשוני, ומאחלת לכולם אפייה ריחנית, נעימה ומספקת!
כל הכבוד. אני כל כמה זמן מכין לעצמי לחם שיפון עם מחמצת על בסיס המתכון הזה… אין כמו לחמי מחמצת.
http://www.weekendbakery.com/posts/rye-sourdough-starter-in-easy-steps/
היי, תודה על המדריך והאתר המדהים!
יש לי שאלה קטנה-ביום השני הוספתי את המים והדבש ורק אחר כךשמתי לב שאין לי קמח לבן אס הוספתי אותו רק אחריי שעתיים. יש טעם להמשיך או שהגור לא יתפתח ועדיף להתחיל מהתחלה?
היי מיכל!
נראה לי שהוא יוכל לשרוד שעתיים ולחכות לקמח, הייתי ממשיכה ורואה איך הבצק מגיב בימים שלאחר מכן
בהצלחה
איזה פרוייקט מדהים!!! כל הכבוד!! איזה לחמים, אליפות.
גם אני גידלתי שאור בעבר, על פי המתכון של סמדר זורע-ברמק. לצערי לא תחזקתי אותו… אבל הלחמים שיצאו פשוט מדהימים!
עשית לי חשק לגדל שוב ( :
היי
רציתי לדעת אם ניתן להכין ללא קמח מלא רק קמח לבן.
תודה מראש!
היי לימור
אפשרי אבל זה יכול להאריך לך את זמן התפתחות המחמצת בימים הראשונים בעוד כיום-יומיים.
שימוש בקמח מלא עוזר לשמרים הראשוניים להתפתח.
ביום השני את כתבת קמח לבן….אפשר קמח לבן כוסמען?
היי ענבר
כן, אין בעיה
את פשוט טובה במה שאת עושה!
כל הכבוד 🙂
היי, משהו קטן שלא היה לי ברור, האם הצימוקים מוכנסים לגור השאור והופכים לחלק ממנו או שאנחנו משתמשים בהם רק לייצור מי הצימוקים והם אח"כ נזרקים?
שאלה נוספת, מהשאור אפשר להכין חלה מתוקה לשבת או שהטעם החמחמץ דוממינטי?
תודה רבה,
שירלי
היי שירלי
הצימוקים נזרקים ולא מוכנסים לגוף השאור,
משתמשים רק במים כדי לייצר שמרי בר.
עקרונית אפשר להכין משאור כל דבר שאפשר להכין משמרים, לחם, חלה, לחמניות וכו'.
אם תחפשי בגוגל- Sourdough challah תמצאי הרבה דוגמאות לחלות שנאפו משאור.
לא ניסיתי בעצמי אז לא יודעת מה תהיה התוצאה ברמת מינון החמיצות,
אבל עקרונית גם רמת החמצמצות תלויה גם בקמח בו את מאכילה את השאור-
אם תאכילי אותו בקמח שיפון הוא יהיה בעל טעם עז וחמצמץ יותר,
האכלה בקמח לבן ייצור שאור עדין יותר שמתאים למאפים קלילים בעלי טעם פחות חמצמץ.
בהצלחה 🙂
אני רוצה לצאת חוצץ נגד תופעת "חלוקת השאור וזריקת מחציתו" הרווחת כ"כ.
צריך פשוט להציע את חציו לאימוץ!
אילו רק הייתי יודעת….הייתי שמחה לאמץ את חצי גדליהו לחיקיי (ולכרסי…)
ולעזאזל עם כל התאוריות הגורסות שעלינו להמנע מפחמימות בכל מחיר….
אני מת על שאור. חולה על הריח שלו ועל הלחמים שיוצאים ממנו.
רק הארה אחת – שמרי בר יש גם באוויר ולא חייבים צימוקים או פרי אחר. דווקא פה הייתי מקפיד על צימוקים אורגניים כי הצימוקים הרגילים גם מלאים ריסוס וגם מלאים גופרית ואני בספק אם יש שמרי בר על הצימוקים האלה.
לא חייבים אבל זה עוזר לתוספת בוסט 🙂
תודה על הטיפ טל!
ממש אינציקלופדיה
תודה על ההשקעה
פוסט גאוני! מעולם לא חשבתי לגדל שאור ועכשיו אני שוקלת את העניין ברצינות…
אחד השאורים היותר מוצלחים שהכנתי הוכנו ממי בישול של תפוחי אדמה.
ואוו נשמע מעניין, פשוט לקחת חצי כוס של מי בישול תפו"א במקום חצי כוס מי צימוקים?
איזה פוסט נפלא 🙂 אני על זה לגמרי!
אם החטה תודה על הטיפ 🙂
מי תפוחי אדמה נשמע כמו רעיון מעולה ששווה לבדוק
תודה רבה על ההסבר המפורט!
כבר היום הרביעי והמחמצת נראית כמו התמונה של היום השני שלך, ללא שינוי. אין כמעט בועות ואין חמצמצות.
באסה רצינית!
יכול להיות שזה לא תמיד מצליח?
אני משתמש בקמח שיפון מלא ומקפיד על מגבת לחה כל הזמן. יכול להיות שזה בגלל שהקמח היה במקרר ואז התערובת קרה מהרצוי או שפשוט לנסות הכל מחדש?
תודה!
איתי
היי איתי
יכול להיות שהשמרים לא תפסו, או שהיה כשל כלשהו בהכנה (כלים לא נקיים? מים חמים מדי? וכו')
גם מזג האוויר משפיע מאוד, ואם קר לשאור ההבשלה שלו תתעכב.
נסה להמשיך עוד יום יומיים, ואם עדיין לא התעוררו להתחיל מחדש.
אין בעיה בקמח גם אם היה במקרר, ודווקא שיפון אמור להיות לו טעים.
חזק ואמץ, ובהצלחה 🙂
התחלתי מחדש. הסיבוב הזה נראה הרבה יותר מוצלח!
תודה רבה!!
איתי
יופי שמחה לשמוע!
פיירי מי! לונג לונג לונג טיים…
אני רואה שכשעוזבים אותך רגע אחד (או כמה שנים…) לבד – את הולכת ומשתבחת, תוססת ופורחת כשאור צעיר ביום ה-5 להיוולדו 🙂
שמחה שהצליח לך, נהניתי מאוד לקרוא
שוטטתי קצת בבלוג שלך, נהדר ומקסים ביותר!
המשיכי לעלות ולהצליח.
סמדר
נ.ב. קטנוני, במסגרת "as long as you spell my (book) name right": שם הספר הוא "על הלחם לבדו", בלי ה"לא" בהתחלה, יחי ההבדל הפיצפונצ'יק…
תודה על המדריך המעולה!
היום בערב שמשון השאור יגיע ליומו הרביעי, ויש לי מספר שאלות
1.את החלק שאני מפריש משמשון, אני יכול לתרום לחבר שיגדל גם?
2. בעוד מספר שבועות, ששמשון יהיה בוגר יותר,איך בעצם אני משתמש בחלק שהופרש על מנת להכין לחם?
היי יוחנן
ראשית ברכות לשמשון הרך הנולד 😉
לשאלותייך-
1. כמובן, כל חלק שאתה מפריש מהשאור אפשר להעביר לחבר שימשיך לגדל אותו.
כמובן שלהפריש שאריות של שאור בשל ובוגר יותר, יותר שווה וכיף לקבל 🙂
2. את השאור המוכן פשוט מערבבים לתוך חומרי הגלם של המאפים,
כמו שאתה מערבב פנימה ביצים או חלב, ולשים כמו כל בצק שמרים רגיל.
ברשימת הרכיבים של מתכוני שאור שתמצא ברשת, תוכל למצוא את כמות השאור שדורש כל מתכון
(תעשה ביקור באתר "הנחתום" למשל, יש שם כלמיני מתכונים שווים, כדאי לפשפש).
3. חוצמזה- כדאי להוציא את כמות השאור הדרושה מהמקרר שעתיים ככה לפני תחילת העבודה, במיוחד בשאורים צעירים, כדי שיתעוררו קצת.
אם יש לך ניסיון בהכנת שמרים, קח בחשבון מבחינת לוחות זמנים שללחם שאור לוקח יותר זמן לתפוח מאשר ללחם רגיל.
חוצמזה מאחר שלשאור צעיר יש כושר התפחה נמוך יותר, כדאי להוסיף ללחמים בתקופה הראשונה טיפל'ה שמרים, 4 גר' כזה.
יאללה שיהיה גיבור שמשון, הה? 😉
יוווו סמדר!
איזה כיף לראות אותך! 🙂
רק שתדעי שכל כך רציתי לדבר איתך ולשלוח לך את הפוסט
אבל לא היה לי מושג איפה את מסתובבת בימים אלה-
אז כל כך שמחה שהגיע אלייך 🙂
תודה רבה על הספר המדהים, נהנית ממנו כל כך!
כיף אדיר למצוא את כל המתכונים שלך מרוכזים במקום אחד
וכמובן תיקנתי את הטעות המטופשת, יופי ששמת לב
מקווה שהכל טוב אצלך, דרישת שלום חמה 🙂
יווו פיירי 🙂
הכל טוב אצלי, ו"איפה אני מסתובבת בימים אלה" – הממממ… בכל מיני מקומות שלא קשורים בכלל ללחם.
העולם כל כך מלא אתגר ועניין, תני לי רק נקודת משען ואניף אותו…!
המייל שלי, אם תרצי לספר עוד על מעלליך המופלאים, או לכל דבר אחר:
smadar305@gmail.com
ראי ברכה בכל מעשייך.
סמדר
תודה על הפירוט וההסברים הנפלאים! רק שאלה קטנה-איך יודעים בכמה שאור להשתמש בכל אפייה של לחם?
היי!
בגדול אין נוסחה קבועה להמרה בין שאור לשמרים 1:1,
ובעיקר צריך לקחת בחשבון שהשאור מוסיף לך לתערובת גם נוזלים וגם קמח,
ולכן יש לו השפעה רחבה יותר על יחס החומרים במתכון עצמו ברגע שמוסיפים אותו, כך שזה קצת יותר מורכב.
ברשת אפשר למצוא המון מתכונים המותאמים מתכתחילה לשאור, באנגלית וגם בעברית,
(ממליצה להציץ באתר "הנחתום" למשל מתוכו ניסיתי כמה מתכונים מצויינים)
והכי ממליצה להתחיל איתם בתחילת הדרך, עד שלומדים ומבינים את התנהגות השאור,
לאחר אפשר לעשות בעזרתם השלכה על יחס החומרים של מתכוני שמרים סטנדרטיים.
בהצלחה 🙂
השאור שלי בן כ-4 או 5 שבועות. אני מאכילה אותו כל שבוע.
יש לו ריח חמוץ, אבל לא ריח של שמרים… אני יודעת שצריך להיות ריח חמוץ אבל האם יש דרך לדעת האם הריח בסדר או שמא השאור לא טוב?
אוף חיכיתי וחיכיתי ועכשיו יכול להיות שהשאור לא טוב… ?! 🙁
help…
הריח שונה משל שמרים, ואכן חמצמץ.
כשהשאור מקולקל לרוב יש לו ריח של אציטון או ריקבון,
ריח לא נעים כך שקל להבין שמשהו לא בסדר.
במידה ואצלך זה לא כך, הייתי מנסה לאפות ולראות אם הכל תקין.
אהלן ,
קודם כל שאפו גדול ממני !!
איזה פוסט מפורט – מהמם…
לא הבנתי רק דבר אחד –
כתבת שבמהלך הטיפול השבועי הקבוע בשאור צריך להוציא כוס אחת – ואז להאכיל אותו ביחס של 4 ל- 3 .
כלומר במקום כוס אחת שמוציאים מה צריך להחזיר?? גם מים וגם קמח ?
תודה רבה
שירן
היי שירן!
תודה, כיף לשמוע 🙂
במקום כוס אחת שמוציאים, את השאור מאכילים במים ובקמח ביחס של 4:3,
בדיוק כפי שהאכלנו אותו ביום השלישי והרביעי-
¾ כוס מים על כוס קמח.
בהצלחה וגידול שאור נעים
אני טיפה מבולבלת לגבי זה – זה לא אומר שהשאור תמיד יגדל? ז"א, כל פעם שאני מוציאה אני מגדילה את מה שנשאר פי 3, לא?
לא, ההמלצה להגדיל פי 3 רק ביום החמישי כדי להגדיל את מאסת המחמצת.
בהמשך מאכילים אותו ב-3/4 כוס מים על כוס קמח
תודה רבה
אין כמוך!
היי
רציתי להודות לך על המתכון המשגע,
הלכתי צעד צעד כל יום לפי המתכון (שהכל התנהל מעולה במשך הימים) אבל לצערי ביום ה-6 פתחתי את הקופסא (שהוצאתי מהמקרר) וראיתי המון נוזלים על פני השטח, השאור נהרס או שזה בסדר ורק צריך להוציא את הנוזלים?
ממש מבעס:(
היי!
בתהליך הגידול השוטף השאור נוטה להפריש נוזלים בעת שהותו במקרר, ולעיתים מצטברת שכבה אלכוהולית על פני התערובת.
בניגוד לתהליך הגידול הראשוני של השאור, הנוזלים הללו כעת אינם מזיקים- ניתן לשפוך אותם החוצה אם רוצים, אני מעדיפה לערבב אותם לתוך התערובת כדי לשמור על יחס נוזלים תקין.
אם אין סממנים חריגים נוספים כמו ריח חריף במיוחד (ריח שמרים קל אמור להיות) אז סביר להניח שהכל בסדר. בהצלחה!
תודה רבה על המענה המהיר
עזרת מאוד
שלום, נתקלתי באתר ובתפריט כאשר חיפשתי הדרכה להכין שאור. הדרך בה פירטט את כל השלבים מרשימה אותי מאוד.
ניסיתי להכין את השאור ופעמיים זרתי אותו ולכן רציתי לכתוב ואולי לקבל טיפ אחד או שניים.
אני משתמש בצימוקים אורגנים, מים מינרלים של אקוואנובה וקמח מלא של שופרסל ולבן רגיל.
אני משתמש בקופסה עם מכסה ולא בבד לח, כיוון שאני לא נמצא בבית כדי לדאוג שיהיה לח כל הזמן. את הקופסא שמתי במזווה על המקרר
ביומיים הראשונים הכל הלך בסדר אך פתאום המרקם ניהיה קציפתי והמון נוזלים בתחתית. ויתרתי מראש לדחוף את האף ולהריח וזרקתי הכל לפח. העזתי לטעום וזה היה תוסס מאוד. אשמח מאוד לקבל עזרה וכל טיפ שהו..
היי חנוך
נשמע שהשמרים אצלך היו פעילים מאוד.
חבל שזרקת את המחמצת לפח מבלי להריח-
תסיסת יתר יכולה לנבוע גם מהאכלת יתר ולעיתים ברת תיקון בהמשך טיפול נכון בימים העוקבים, גם הצטברות נוזלים שמפרישים השמרים היא אפשרית ובשלב זה צריך לשפוך אותם בעדינות החוצה.
לכן חשוב להריח כדי לבדוק את מצב המחמצת- במידה והריח חמוץ עדין כדאי להמשיך בתהליך, במידה והריח אלכוהולי או אציטוני התהליך נכשל.
גם חום רב מדי עלול להשפיע על התסיסה, כך שלא כדאי להניח אותה ישירות על המקרר או על מכשיר חשמלי שיכול לפלוט חום רב, עדיף במקום מוצל בטמפרטורת החדר.
יתכן שבשלב זה היה עוזר לשאור להיכנס קצת למקרר במידה וסבל מחום רב מדי.
בהצלחה בפעם הבאה
תודה רבה על התשובה המהירה והעניינית. רציתי לשאול כמה דברים לפני שאני מתחיל שוב בתהליך…
1. באיזה כלי הכי כדאי לשים את הקמח והמים? קופסה עם מכסה אטום או ניילון נצמד? אין לי זמן כל כך לדאוג שהמטלית תיהב לחה כמו בהוראות.
2. אם אשים את כל הפרוייקט בתנור (כבוי כמובן) זה בסדר מבחינת התנאים?
3. יש השפעה לגבי הדרך בה מערבבים את הקמח והמים שמוסים מדי יום? אני שמתי פשוט קמח ומים וערבבתי עד שלא ראיתי שום גושים.
4. לגבי הקמח, בפעם הראשונה כמו שכתוב אני משתמש בקמח מלא ובכל שאר הימים בקמח לבן פשוט. זו הכוונה?
מודה לך מאוד על תשומת הלב והנתינה
היי חנוך!
1. הכלי המדויק לא משנה, זו יכולה להיות קופסה או קערה, מה שנוח לך. אני כיסיתי במטלית לחה כמו בהנחיות, אין בעיה לכסות גם בניילון נצמד אבל לא במכסה אטום בשלב הגידול הראשוני.
2. אפשר להניח בתנור סגור, אבל נראה לי שעדיף להשאיר על השיש במקום מוצל כדי שלשמרים יהיה שפע של אוויר להתפתח.
3. מערבבים כרגיל, אין דגשים מסויימים לגבי זה.
4. אכן הכוונה להשתמש בקמח מלא ביום הראשון ולאחר לעבור לקמח לבן. על קליפות גרעיני החיטה שנטחנות לקמח מלא יש שמרי בר והם עוזרים לתוספת שמרים עבור ההתנעה הראשונית של השאור. בהמשך עוברים לקמח לבן כדי ליצור מחמצת נייטרלית. עקרונית אפשר לבחור בהמשך באיזה קמח להאכיל את השאור לפי הטעם שרוצים לקבל.
בהצלחה!
שוב תודה רבה לך על העזרה והמענה..
התחלתי שוב בתהלי. כמו שאמרת, שמתי את המחצית בקופסא עם ניילון נצמד. בסיום היום השני שוב העמסה הייתה מנופחת מאוד ומעט נוקשה עם המון מים בתחתית, רוקנתי את המים והכנסתי למקרר לכמה שעות וזה עזר. לאחר שהרחתי וטעמתי (נראה שהכל היה תקין) והאכלתי שוב. מאמין שבסופו של דבר אצליח. תודה רבה לך
היי, הכנתי את המחמצת והיא נהדרת עכשיו 4יך מכינים מזה לחם? אפשר לקבל מתכון ללחם מחמצת פשוט ומהיר
תודה לך
היי דיקלה!
תתחדשי 🙂 אפשר למצוא ברחבי הרשת שלל מתכונים מעולים לשאור, כאן יש מתכון ללחם שאני אהבתי במיוחד-
http://www.baking.co.il/sourdough_nigella_bread
שלום ותודה רבה על האתר 🙂 מה היחס להמרת שמרים בשאור במתכונים כללים?
היי תם!
בתחילת הדרך ממליצה מאוד לאפות עם המחמצת מתכונים שהם מלכתחילה מבוססי שאור לפני שעושים המרות למתכוני שמרים קיימים מאחר וזה קצת מורכב ודורש יותר ניסיון ועבודה עם השאור הספציפי שלך.
בגדול כל מחמצת מתנהגת קצת אחרת, ויחס ההמרה לשמרים תלוי מאוד גם בהידרציה שלה (יחס של קמח לעומת מים) וגם בגילו של השאור ובמצבו הספציפי.
בגדול כוס של מחמצת שאור בוגרת שווה בערך לכף של שמרים יבשים מבחינת יכולת התפחה, אבל לשאור צעיר יש יכולת התפחה פחותה יותר, והוא ילך ויתחזק מבחינת יכולת התפחה וגם טעם ככל שיתבגר. יש מאפים שדווקא כדאי להגדיל או להקטין בהם את הכמות בהתאם לטעם ולמרקם שרוצים לקבל.
בנוסף יש לקחת בחשבון שגם צריך להפחית את כמות הקמח והמים שבכמות המחמצת שהוספת מהמרכיבים שבמתכון.
אם רוצים לנסות אפשר להתחיל בלהמיר חצי כוס מהקמח וחצי כוס מהמים שבמתכון שברשותך בכוס של שאור ולהתפיח ארוכות עד להכפלת הנפח, בהתאם לניסוי הזה תוכל גם להבין מה מצב השאור ויכולת ההתפחה שלו, ולפי זה להחליט אם בפעם הבאה להגדיל את הכמות שלו או להוסיף לו קצת שמרים עד שיכולת ההתפחה שלו תתעצם.
שלום והמון תודה על פוסט נהדר! יש לי שתי שאלות:
1) לא ברור לי האם גם ביום החמישי צריך לזרוק מחצית מהעיסה?
2) ומה קורה מעכשיו ואילך, האם בכל פעם שאני באה להאכיל אני צריכה לערבב, לזרוק חצי מהכמות ואז להאכיל? תודה רבה
היי רחלי!
ביום החמישי פשוט מאכילים בכמות שמצויינת, כדי להגדיל את מאסת התערובת לעומת השמרים שכבר התפתחו לנו.
לאחר מכן אפשר להתחיל ולאפות עם השאור באופן שוטף, ולדאוג להאכיל אותו פעם בשבוע, רצוי ביום קבוע.
אופן הטיפול כמו שמפורט בסעיף הראשון של "אז מה עוד חשוב לדעת?"- לערבב, להוציא מחצית ממנו (אפשר לזרוק או הכי כיף- פשוט לאפות ממנו קבוע בכל האכלה), ואז להאכיל.
המון תודה על המענה המהיר, הדרכה מצוינת וברורה 🙂
היי אני מתה להתחיל גם להכין לחמי מחמצת בבית ואני לא מבינה בזה כל כך… אבל ההסברים שלך מצויינים וברורים ככה שאנסה בוודאות.
יש לי בבית קמח כוסמין מלא ולבן.
אפשר להשתמש בסוג הקמח הזה למחמצת ואם כן איזה עדיף?
היי אני נימצאת בתהליך הגידול היום הגיע היום החמישי והתהליך ניראה מוצלח במיוחד אז תודה רבה לך לפני שהכל ❤
ויש לי שאלה איך מטפלים באופן שוטף במחמצת?
שמחה לשמוע, הרבה בהצלחה!
הגידול השוטף מפורט בסעיף "אז מה עוד חשוב לדעת?"
הפוסט הזה פשוט היסטרי.
מפורט היטב, מקסים וכתוב הכי משעשע שיש.
ד"ש חמה לגדליה 😃🌹
טוב אז תקופת הקורונה הביאה אותי לעשות ניסיון שני לאחר שהראשון כשל, והניסיון השני שלי הגיע היום ליומו השישי ונראה שהצליח 🙂 הגור נכנס למקרר. שאלה- קראתי באתרים שונים שב אכלה השבועית מוציאים את כל השאור המקרר, נותנים לו לעמוד ורק אז מאכילים. אצלך כתוב דווקא להוציא רק את החלק שמשתמשים בו לאפייה לשבות בחוץ… אז את בעצם מאכילה אותו כשהוא קר מהמקרר ומייד מחזירה?
בקיצור, שתי שאלות:
1- האם את נותנת לכל קופסת השאור לשהות בחוץ לפני ההאכלה או רק לחלק שאיתן את אופה?
2- האם את משאירה בחוץ לאחר ההאכלה? או מייד מכניסה למקרר?
המון תודה!!!!
היי
מזל טוב, בהצלחה!
מאחר והשמרים רדומים יותר במקרר כן קודם מוציאים לטמפרטורת החדר כך שרואים שהמחמצת תוססת קצת,
מערבבים ואז מפרישים חלק מהתערובת החוצה ומאכילים.
לגבי השהיה אחרי האכילה- זה תלוי במאסת התסיסה של השאור ובעיקר בכמה משתמשים בו במהלך השבוע.
אם אתה רוצה להשתמש בו כמה פעמים בשבוע יעזור לתת לו להתחזק בחוץ לאחר ההאכלה ואז להחזיר למקרר.
אם בפעם הבאה תאפה איתו עוד שבוע אז אפשר להחזיר למקרר.
תןדה על התשובה!!
ומשתמשים לאפייה לפני שמאכילים או אחרי?
נגיד היום אני רוצה לאפות הוצאתי לפני שעתיים אץ המחמצת. אז עכשיו לקחת חלק לאפייה ואז להאכיל או להפך? תודה שוב 🙂
אופים עם החלק שמוציאים החוצה לפני ההאכלה-
קודם להוציא את החלק החוצה ואז לערבב את היתרה ולהאכיל.
הי, אני ביום השישי, המחמצת תוססת יפה ובכמות גדולה אבל נראית לי נוזלית.
הוצאתי עכשיו כוס כדי לאפות לחם. האם אני צריכה להאכיל למרות שיש כמות ממש גדולה? או שאני יכולה להאכיל בשבוע הבא?
היי הגר
זה בסדר שהיא נוזלית.
חייבים להאכיל אותה למרות זאת.
תודה רבה!
הי, האם אפשרי לעשות את זה עם קמח כוסמין מלא?
היי אילנית
כן, זה אפשרי
היי! תודה על המדריך המפורט.
התחלתי אתמול את המחמצת והשתמשתי בקמח לבן בלבד. (לא היה לי קמח מלא) האם יש סיכוי שיעבוד גם בלעדיו?
תודה רבה!
היי תמר
לא ניסיתי בעצמי, אבל זה אפשרי.
קמחים מלאים תוססים מהר יותר ולכן מומלץ להתחיל בהם את התהליך ובהמשך לעבור להאכלה בקמח לבן
אז יתכן והתהליך יתארך מעט במקרה הזה.
תודה על המענה המהיר! (:
מצאתי קמח כוסמין מלא. אולי להאכיל איתו יום/ יומיים כדי לחזק?
עדיף 🙂
היי! תודה על המדריך המפורט.
אני ביום 2 של המחמצת ועד עכשיו השתמשתי בקמח לבן בלבד. (לא היה לי קמח מלא) האם יש סיכוי שיעבוד גם בלעדיו?
מצאתי קמח כוסמין מלא. אולי מחר אאכיל איתו כדי לחזק?יכול לעזור?
תודה רבה! (:
היי (:
ביום הגידול ה-5 והאחרון לאחר ההאכלה המחמצת עלתה המון תוך כמה שעות (משמח!).
אך תוך כמה שעות ועוד לפני שהספקתי להעביר אותה למקרר היא ירדה וחזרה לגודלה המקורי, עדיין יש המון בועות. האם זה בסדר? הנפח אומר משהו?
להעביר אותה למקרר לשבוע הקרוב והיא תגדל שוב?
היי תמר
היא עלתה בגלל החום ובגלל הבעבוע ומאחר וזה קרה לאחר ההאכלה, כמו שבצק שמרים תופח לאחר הלישה.
זה בסדר שחזרה לגודל המקורי, היא לא צריכה להישאר תפוחה. להעביר למקרר ולהמשיך לעבוד לפי ההנחיות .
דרך צלחה
היי,
תודה רבה על ההסבר המפורט 😊
אני ממש רוצה להתחיל לגדל מחמצת בבית.
אפשר להשתמש בקמח כוסמין במקום קמח מלא?
תודה,
ענבר
היי ענבר
כן, אין בעיה
חמצי המחמצת שלי בת 4 ימים. כבר יומיים שיש לה ריח של גבינה מסריחה או גרביים:/ האכלתי אותה עד כה ב50 ג קמח לבן ו50 ג מים. הייתה בחוץ עד שאתמול עברה למקרר כי ממש הזריחה וחשבתי שחם לה מידי.
אתמול האכלתי פעמיים והיום שילשתי את הכמות והאכלתי ב100 ג קמח ו100 ג מים. ישבה בחוץ קצת( בצנצנת גדולה פתוחה מכוסה במגבת בד) וחזרה למקרר.
איך אני יודעת אם היא בסדר? הריח ממש בעעעעע ומסריח גם את המקרר:/ אני מבינה שזה יכול לנבוע מרעב ולכן שילשתי כמויות. מחר אפריש ממנה חלק מהכמות.
שלום, קודם תודה על ההסבר הכל כך בהיר!! באמת פעם ראשונה שמנסה אבל עד היום הכל ניראה תקין אני היום בערב מגיעה ליום הרביעי היום שזורקים חצי,
א. פתאום רואה קצף רב על החלק העליון של המחמצת, זה בסדר? מה לעשות?
ב. האם את החצי ששמים בפח אפשר להעביר לחברה? ואם כן איך ומה לעשות איתו להמשיל איתו את התהליך בקופסא נפרדת?
תודההתודה תודה,
היי רעיה
הקצף יכול להיות פשוט כמו תסיסה שזה הגיוני ליום הרביעי, אם הריח בסדר ולא חריג תמשיכי כרגיל, מקווה שהכל בסדר איתה ולא ניזוקה מהחום השבוע.
לגבי החצי שזורקים אין בעיה להעביר לחברה, אפשר גם להמשיך את התהליך בקופסה נפרדת אבל לא נראה לי שתרצי לעשות זאת לאורך זמן,
תצטרכי לזרוק עוד הרבה פעמים חלקים מהמחמצת לאורך כל ההאכלות וטיפול בכמה מחמצות עלול להיות קצת מתיש אלא אם אופים בכמויות גדולות מאוד.
תודה גדולה גדולה, זכית לפנק חברה למשמרת לילה(אחיות)
קראתי בעוד מקום שיש עניין כן להמשיך לטפל במחמצת כל יום. האם ידוע לך על זה?
היי רעיה
שמחה לשמוע 🙂
השאלה מה תדירות האפייה שלך-
אם אופים עם המחמצת פעם בשבוע אין צורך להאכיל אותה כל יום.
אם את אופה לחם טרי בכל בוקר אז אכן צריך לעשות זאת.
שלום,
תודה על הפוסט ועל המידע 🙂
רציתי לדעת אם ההבנה שלי נכונה.
התחלתי את התהליך עם קמח שיפון מלא.
שמתי חצי כוס מים ( 120 מ"ל) וחצי כוס קמח כפי שציינת (60 גרם לפי המרת מידות)
לפי החישוב שלי זה הידרציה של 200 %.
האם לכך התכוונת והאם נכון היה לעשות זאת.
בתודה מראש,
איתי
היי, קודם כל תודה רבה על המדריך! כשאני מוציאה ביום החלוקה כוס מהתערובת ורוצה להעביר למישהו- כמה קמח וכמה מים אני מוסיפה לכוס שהוצאתי- כוס קמח ו- 3/4 מים?מדגישה- הכוונה לכוס שמיועדת למסירה, לא לתערובת שנשארת אצלי.
תודה רבה
תודה רבה על כל הטיפים.
האם ניתן לערבב בין שעורים מגידולים שונים שנשארו לי?
תודה רבה
היי יהודה
עקרונית אפשרי אבל חשוב לבדוק היטב באיזה מצב הם כדי שלא לערבב פנימה שאורים במצב לא טוב וסתם להרוס
שלום ותודה רבה. הכנתי מחמצת יצא מעולה . שאלה ,במקום לזרוק ביום הרביעי את חצי המחמצת גידלתי עוד אחת , כרגע יש לי שתיים שעובדות טוב , האם לדעתך אפשר לחבר בין שתיהן, אני אופה המון ( יום יום)
היי משה
כן נשמע לי אפשרי
בהצלחה
האם ביום הרביעי אין צורך לשים מטלית רטובה?
היי דרית
לא בשלב הזה אין צורך, השמרים הבסיסיים כבר התפתחו ואנחנו רק רוצים לחזק ולשמר אותם,
אז סוגרים את המכסה מעתה ואילך
האם אפשר להשתמש הקמח לחם לבן במקום הקמח לבן?
כן, בטח אפשרי
בסוף התהליך, בשלב התחזוק פעם בשבוע, כמה גרם מחמצת בערך אמור להיות לי אחרי שאני זורקת חצי מהכמות לפני שאני מאכילה בכוס קמח ו3/4 כוס מים?
היי אור
מעולם לא שקלתי
אבל אפשר לנסות לעשות חשבון פשוט לכל התהליך אם יש לך סבלנות 🙂
היי, תודה על המדריך.
נסי המחמצת שלי כבר בת שבועיים אבל עדיין מבולבל לגבי ההאכלה השבועית( קראתי את כל העצות הרשומות וגם השאלות פה ועדיין מבולבל).
האם בכל האכלה צריך להוציא כוס ולהחזיר במקומה 3/4 כוס מים וכוס קמח? המחמצת רק גדלה ככה ואני חושש שזה לא מספיק אוכל בשבילה
האם כל פעם לזרוק חצי, ולהחזיר באותו יחס מים וקמח?
בינתיים הלחמים שהכנתי לא כל כך מצליחים, הבצק נורא דביק ולא תופח מספיק. זה בגלל שהמחמצת עוד צעירה מדי? לא מספיק טובה?
תודה רבה
היי רן
אין בעיה לזרוק כמות יותר גדולה אם לא אופים הרבה עם המחמצת.
כשהמחמצת צעירה יכולת ההתפחה שלה אכן פחותה ולוקח כמה חודשים עד שהיא חזקה מספיק להתפיח כמו שצריך,
אפשר להוסיף קצת שמרים בחודשים הראשונים כדי לעזור לה
היי ענבל ערב טוב. שתי שאלות-
1. האם אני חייבת לזרוק חצי מהמחמצת? לא עדיף פשוט לפצל אותה ולהשתמש בשני החצאים?
2. יש מתכון לבגט שבתמונה? ואם אני רוצה להכין כזה בגט מלחם לבן לא עדיף להשתמש רק בקמח לבן?
תודה
היי נועה
1. את יכולה להשתמש בשני החצאים במקום לזרוק, לשיקולך
2. לא פורסם מתכון לבגט שבתמונה.
בכל מקרה עדיף להכין את הבסיס למחמצת מקמח מלא או שיפון שעוזר לשמרי בר להתפתח בקלות רבה יותר,
אפשר להאכיל אותה בהמשך רק בקמח לבן אם מתכוונים להכין איתה רק לחמים מקמחים לבנים.
היי שאלה, האם ביום הרביעי כאשר צריכים לזרוק חצי, ניתן להעביר לכלי אחר ולהמשיך לגדל עוד גור מחמצת?
כן, זה אפשרי
הוראות הכנת מחמצת שאור כתובות בדרך מאד ברורה וקריאה .עושה חשק ומתחילה את יום א בגידול של גדליה.תודה רבה!אנסה גם את חלת הלחמניות☺
הי בוקר טוב!
אתמול היה היום החמישי והתערובת ממש ממש תססה והיו המון בועות!! קמתי היום בבוקר על מנת להכניס למקרר והבועות נעלמו ונהייתה תערובת חלקה 🙁 האם זה נהרס לי?
היי הילה!
הייתי מאכילה אותה, נותנת לה לשבת עוד חצי שעב חוץ ורואה איך היא מגיבה.
מקווה שהמצב השתפר מאז.
שלום,
מישהו יכול בבקשה לומר כמה מחמצת שמים בעיסה ? -לפי קילו
תודה רבה
בוקר טוב ענבל,
תודה על הפוסט המדהים,
שאלה לי אלייך – ניתן לעשות זאת עם מים רגילים בלי הצימוקים?
היי מישל
אפשר, אבל זה יכול להאט קצת את התהליך כי לשמרים יכול לקחת יותר זמן להתפתח בימים הראשונים
היי,
זה נראה מתכון ממש מעניין,
רק יש לי שני שאלות,
1: כמה מהמחמצת צריך לשים בכל חלה, או בקילו של קמח?
2: כמה זמן אחרי שמאכילים את המלצת אפשר להשתמש בה לחלה?
היי
1. לגבי הכמות שצריך לשים-
בגדול כוס של מחמצת תחליף כף של שמרים יבשים אבל זה ישתנה לעיתים פר מתכון
וגם דורש קיזוז מכמות הנוזלים במתכון לפי אחוזי ההידרציה (יחס נוזלים לעומת קמח) במחמצת שלך.
ממליצה בשלב התחלתי לעקוב אחר מתכונים קיימים שכבר כתובים על בסיס מחמצת כדי לא להסתבך.
2. אם הכוונה למחמצת בוגרת ולהאכלה סטנדרטית- אפשר להשתמש בה כ-3-4 שעות לאחר האכלה כשהיא בטמפרטורת החדר.
אם הכוונה לגידול הראשוני- במידה ורק מתחילים לגדל את המחמצת הכי טוב לחכות כמה חודשים לפני שימוש ראשון כדי שתגדל ותתחזק-
בתחילת הדרך כוח ההתפחה של המחמצת מועט מאוד והיא תצטרך תוספת של שמרים.
היי זה שוב אני!
אחרי שבוע שהמחמצת במקרר אני רואה הצטברות של נוזלים למעלה, האם לשפוך או לערבב חזרה?
היי
הנוזלים שהצטברו מעל למחמצת הם תוצר לוואי אלכוהולי שמופרש מהשמרים,
וזה בגדול סימן שהמחמצת רעבה.
אם משתמשים במחמצת לעיתים רחוקות אפשר בשלב זה לשפוך אותם החוצה.
היי!
תודה על המדריך המפורט.
הגעתי ליום החמישי והכל היה טוב, עקרונית לאחר קריאה שוב המחממת היתה תוססת ומוכנה להאכלה והמשך התהליך.. אבל.. מחוסר תשומת לב.. וחוסר ריכוז עשיתי קומדיה של טעויות🤦♀️. שפכתי חצי מהתערובת, הוספתי 2 כוסות מים ושתי כוסות קמח😂.
זה אבוד? להתחיל מהתחלה? או מה לעשות בעצם🙏?
תודה!
אני עושה את זה כבר יותר משלושה שבועות, איך אני יודע אם זה עובד לי או לא?
לא בטוחה שהבנתי את השאלה-
אם זה עובד הכוונה שהשאור חי?
אפשר לראות לפי המראה הבועתי וריח השמרים העדין
קודם כל ממש תודה על המדריך!! הוא כתוב כל כך מובן וברור💗
המחמצת שלי עוד צעירה (בת שבועיים) ואני נמצאת בשלב של האכלה פעם בשבוע, לפי מה שאני מבינה המחמצת בכל שבוע גדלה עוד ועוד. יש אפשרות אולי להוציא יותר מכוס ועדיין להכניס כמות של כוס קמח ו3/4 כוס מים?🙏
כן, אין בעיה
היי
האם אפשר להשאיר את המחמצת בימים הראשונים בקופסת התפחה עם מכסה (במקום מטלית לחה)?
זה יתן את אותה התוצאה?
תודה!
היי רון
לא ניסיתי להשתמש בקופסה התפחה אף פעם,
אבל אם היא מיועדת להתפחה של מאפי שמרים באופן קבוע ויש בה מעבר מספק של אוויר מניחה שזה אפשרי.
היי ענבל,
המתכונים שלך מעולים! המדריך נראה מעולה אבל רק רציתי לשאול אם אפשר אולי לעשות עם קמח כוסמין? כי זה מה שיש לי כרגע בבית.
תודה!
היי יפתח
כן, אין בעיה להשתמש בקמח כוסמין.
תודה על המילים הטובות ובהצלחה בתהליך
יש לי מחמצת, היא עבדה מצויין, פתאום בפעמיים האחרונות הלחם לא מספיק תפח-בעיקר התפיחה הסופית של הלילה במקרר, יצא לי לחם דחוס מאוד וכבד. אולי קשור לזה שגם לאחרונה יש לי מיום אחרי שאני מאכיל שכבה צפה של נוזלים כהים כאלה על המחמצת, בדר"כ אני מערבב אותה חזרה.
אשמח לתגובה!
הי ענבל,
האתר שלך יפהפה ואני מכירה אותו המון זמן
אחרי כל המתוקים הכה מדויקים שלך מנסה להכין מחמצת…
צביקה שלי ביום השלישי אבל גם בימים הקודמים- בכל פעם שאני באה להאכיל נראה שהמים והקמח (כוסמין) נפרדים.
אין ריח חמוץ עדיין.. (חורף וקר..) והמים לא מעל הקמח אלא בתוכו כביכול בשכבות- מחמצת- נוזלים- מחמצת צפה.
מה דעתך? לזרוק ולהתחיל שוב?
היי מיכל!
בחורף לשמרים לוקח זמן ארוך יותר להתפתח, והתאריך יכול להתארך ביום או יומיים.
לא בטוחה שהיפרדות מוחלטת של המחמצת מעיד טובות.
ליתר ביטחון הייתי מנסה לערבב היטב ולהיפטר מקצת נוזלים במידת הניתן ונותנת לזה עוד יום יומיים,
אם זה יחזור על עצמו גם מחר או מחרתיים זורקת ומתחילה מחדש.
אם גם אצלכם מצטברים נוזלים בכל אחד משלבי התהליך, דאגו לשפוך אותם בעדינות החוצה- מדובר בנוזלים או אלכוהול שמפרישים השמרים, וחשוב להיפטר מהם בשלב זה כדי שלא יפריעו לתהליך התסיסה
שלום ,
הגעתי אליך דרך מאמר של "שמח במטבח", ו… וואו איזו השקעה בהסברים על כל התהליך!
האם ניתן להחליף את הדבש ? במייפל או סילאן או משהו אחר?
תודה רבה.
היי ימית
סילאן לדעתי גם יעבוד
תודה על המילים הטובות והרבה בהצלחה!
היי
אחלה פוסט
כמה שאלות
1: האם כדאי להשתמש במים מהברז או מים מבקבוק או פילטר? מבחינת חידקים
2: הכנתי מחמצת בשיטה קצת שונה לא עשיתי עם פירות וביום השלישי היה לזה ריח דוחה אז זרקתי אותו האם זה לא היה נכון?
איך אני ידע את הגבול בין חמוץ טוב לחמוץ מקולקל?
היי נחמה
רצוי להשתמש במים מינרליים או במים מסוננים כדי להימנע מכלור או מטעמי לוואי שעלולים להגיע עם מי הברז.
לגבי הריח- ריח מקולקל לרוב יהיה מודגש מאוד, ילווה בריח חזק מאוד שמתחזק מיום ליום ומזכיר ממש ריח של אציטון או של ריקבון.
האם אפשר להשתמש בחמוציות במקום בצימוקים? תודה.
היי חמי
אפשר להשתמש בקליפות של תפוח עץ במקום
אוקי התחלתי אבל שמתי את הכמויות בדיוק כמו שכתוב
ושלי נראה הרבה יותר נוזלי מאשר התמונה הראשונה
האם זה משנה?
תודה!
הפוסט גרם לי להתעודד ולהאמין שזה יכול לקרות!
היי נחמה
אם שקלת את הכמויות כמו שצריך לא אמורה להיות בעיה,
אולי זה סתם נראה שונה בגלל התאורה
וגם אני רואה שזה כבר נראה שזה החמיץ
יש שלוש בועות
ויש מלא מים מעל
(יחסית לכמות מים שנמצא בפנים)
מחכה לתשובה
נחמה
באיזה יום את נמצאת?
בועות זה סימן טוב להתפתחות שמרים.
זה היה אתמול
ממש איזה שלוש שעות אחרי שהתחלתי
אז הוספתי קמח אני חושבת שזה לא היה מספיק
אפילו שבהוראות כתוב חצי כוס מים חצי כוס קמח
אבל זה לא היה נראה הגיוני אז הוספתי קמח
וממש עכשיו האכלתי אותו הוא נראה סבבה בינתים
וגם שמתי מייפל במקום דבש כי אין לי בבית
תודה
3 שעות זה ממש כלום,
עקרונית עדיף היה לא לגעת ולחכות למחרת, מקסימום לתת עירבוב קטן וזהו.
אבל אם הוא נראה לך בסדר עכשיו אז יופי.
מזה קמח לחם?
כתוב שצריך להאכיל בקמח לחם
אפשר גם קמח לבן רגיל
אתם פשוט אלופים!!!!!
זה לא היה כל הזמן בדיוק כמו בתמונה אבל עכשיו הגיע היום החמישי שלי
וראיתי כן קצף מסביב והרבה בועות באמצע
וגם כשעירבבתי את זה עם האוכל זה התמלא בועות
אז נראלי שזה עבד
אתם מושלמים אני מאושרת עד הגג!! תודה רבה!!!!!
היי נחמה
שמחה מאוד לשמוע, הרבה בהצלחה
בברכת אפייה מוצלחת
אחרי ששמתי את זה במקרר הכל נפל
זה ירד
זה נורמלי?
במה עוזרים הצימוקים? למה לא סתם מים?
הצימוקים מכילים הרבה שמרי בר שמאיצים את התפתחות המחמצת.
אפשר גם מים רגילים, אבל זה עלול להאריך מעט את התהליך.
היי, אפשר בבקשה את המתכון לבאגט שבתמונה?
היי!
אולי אעלה בהמשך
הכנתי את המחמצת.
יש מתכון לך טוב ללחם מחמצת לבן?
היי
אולי אחזור לגדל מחמצת חדשה ואעלה מתכונים בהמשך 🙂
היי!
תודה על המדריך המפורט.
הגעתי ליום החמישי והכל היה טוב, עקרונית לאחר קריאה שוב המחממת היתה תוססת ומוכנה להאכלה והמשך התהליך.. אבל.. מחוסר תשומת לב.. וחוסר ריכוז עשיתי קומדיה של טעויות🤦♀️. שפכתי חצי מהתערובת, הוספתי 2 כוסות מים ושתי כוסות קמח😂.
זה אבוד? להתחיל מהתחלה? או מה לעשות בעצם🙏?
תודה!
יקירתי, תודה על ההסברים הנפלאים אבל…. עצלנית שכמותי 'השיגה' מחמצת אם מוכנה. 🙂 האם תוכלי לשלוח לי קישור למתכון הלחם המוצג לעיל, בריבוע העליון הימני (יש לך למעלה תמונה עם 4 לחמים 2 מהם באגט, אני מתכוונת ללחם הבהיר , לא באגט, בריבוע העלויון מימין)?
היי! אי אפשר להמשיך לתפח את חצי המחמצת שאמורה להיזרק? כאלו פשות לפצל את המחמצת?
כן, בטח